torsdag 20 december 2012

Intresserad av vertikalfiske? Då är detta för Dig!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Öppet för allmänheten

Är Du intresserad av vertikalt prickskytte eller vill lära Dig mer om ekolod - Då är detta tillfälle för Dig!

Vi är mycket glada över att kunna presentera en dag fylld med spännande och inspirerande föreläsningar, tips och knep som kan göra att Du fångar drömfisken och en möjlighet för Dig att ställa frågan Du grubblat över!
 
Jonas Hellström och Håkan Fransson frånTeam Abu Garcia har varit framgångsrika sportfiskare i flera discipliner under många år. Under de senaste åren har det vertikala prickskyttet exploderat i popularitet i Sportfiskesverige, mycket tack vare dessa grabbar. Många har försökt fiska på samma sätt, men det är få som kan mäta sig med Jonas och Håkan. Bara under det senaste året har duon fångat gös över 10kg och flera stycken över 8kg, dessutom röding över 8kg! Hur gör de!? Kom hit så får Du ta del av grabbarnas erfarenheter och tankar om hur fisket kan utvecklas!
 
En oerhört viktig detalj i vertikalt prickskytte (även i andra metoder) är ekolodet. Genom att bara sätta igång ekolodet och använda autofunktioner förlorar Du mycket värdefull information. Henrik Karlén från Comstedt (lanserar bland annat Humminbird i Sverige) visar hur Du optimerar användandet. Kunskap som går att aplicera även i tex trollingfiske. Henrik kommer även ge Dig en inblick i mer moderna ekolod som även ser fisk i sidled ut från båten mm.
 
Låter det intressant!? Anmäl dig direkt genom att maila rasmus@savenfors.nu obs max 50 platser!





torsdag 13 december 2012

Pimpel - regnbåge

Igår var ettorna ute och pimplade. Målfisken för dagen var regnbåge och det kom upp mycket fisk. De som fick flest hade 10-15 stycken. Vi får tacka Uffe Bergslagsfiske för att det var mycket fisk i hans tjärn!

Volleybollturnering

Idag är det dags för den årliga volleybollturneringen! Än så länge har alla lag med savenforsare vunnit sina matcher. Gött!
Stilpoäng ges till bästa utklädnad...


onsdag 12 december 2012

Frövi


Idag har jag varit på information för åk 9 i Frövi. Samtidigt är Tomas ute och pimplar regnbåge med våra ettor. Hur det har gått där vet jag inte än, men det kan mycket väl dyka upp en kort rapport om det senare. Bilden här är tagen ut över den mycket trevliga gössjön väringen som ligger vid Frövi.


fredag 30 november 2012

Besök på lillaåskolan

Idag var vi alltså på lillåskolan för att visa vår gymnasieutbildning inför det val som åk 9 gör under början av nästa termin.

Skickar med en bild på en del av det vi hade mer oss. Lite fiskegodis i form av bra vertikaljiggar för framför allt gös, men de med stor stjärt är även kanon till vertikalt rödingfiske.


torsdag 29 november 2012

Regnbågsfiske

I veckan har det varit fullt upp med öppet hus, lektioner, rapportskrivning och faktiskt en dags fiske tillsammans med Bergslagsfiske. Bergslagsfiske har ett antal put and take vatten med regnbåge som oftast hyrs ut till sällskap. För att inte riskera att syret tar slut i tjärnen med en tillhörande fisdöd har vi ombetts fiska upp en del fisk. Grabbarna fiskade med både fluga, spinn och mete. Det nappade på bra trots minusgrader och snöfall. Totalt kom ett 40-tal regnbågar upp. En del av fångsten kommer användas till kommande lektioner där det tex kan bli tal om att röka, grava eller på annat sätt förädla fångsten. I morgon blir det besök på en högstadieskola i Örebro för att sprida intresset kring sportfiske och vatten.


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 27 november 2012

Årskurs 9 på besök


Idag är det öppet hus för elever i åk 9 från Hällefors. Elever från åk 3 tillsammans med oss lärare visar utbildningens olika yrkesutgångar genom att visa på moment som kan ingå. Kul att se att det finns ett stort intresse bland elever i åk 9!






- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 22 november 2012

Gällock Abborre


Abborre är betydligt lättare att se årsringar av än mört. Här är ett riktigt fint gällock från en abborre som är 40cm. På bilden finns även ett mindre gällock från en abborre på 15cm




Åldersbestämning

Idag är grabbarna med fiskevårdsinriktningcigång med att åldersbestämning mörtar genom att avläsa årsringar i fjäll. Grabbarna börjar få in en riktigt bra snits efter att ha bestämt 100 abborrar och snart alla 60 mörtar som fångades i provfisket i halvarsnoren.



Fjällen förstoras genom en kamera...


... För att få upp en förstorad bild av fjället på en datorskärm samt projektorduk.

torsdag 15 november 2012

Åldersanalys

Idag arbetar vi med att åldersbestämma mörtar, vilket inte är helt lätt. Det är inte alltid det är lika tydligt som på bilden...
Med hjälp av underBelysning och en projektor som förstorar mörtfjällen kan vi avläsa åldern precis som årsringar på ett träd.


onsdag 7 november 2012

Gullspång

Eftermiddagen ägnades åt att besöka Gullspång och Gullspångsälven. Vi guidades runt av Robert från Mariestads kommun och fick se forsarna som ärr i direkt anslutning till mynningen, fisktrappan och lekområdet precis nedanför dammluckorna. Även forsarna nere vid mynningen används som lekområden för lax och öring.
I vintras var det en ordentlig översvämning med tillhörande jordskred i de övre lekområdena, vilket medförde att älven delvis förändrades och lekgrus spolades bort. Under fyra veckors tid i augusti september utfördes ett gediget restaureringsarbete och bland annat flyttades stora block och det lades ut 130 kubikmeter lekgrus fördelat på ca 10 mindre områden. I vatten med laxartad fisk är det viktigt att vara försiktig med att gräva och utföra restaureringsarbeten under vår, försommar, höst och vinter. Under hösten sker själva leken, under vintern ligger rommen i grusbäddarna och under våren är ynglen inte tillräckligt utvecklade för att tillfälligt fly undan välvilliga fiskevårdsarbetare. Därför är man hänvisad till denna korta period i slutet av sommaren för restaureringsarbeten i vattendrag med lax och öring.
Vid besöket var det personal från SLU, länsstyrelsen, Karlstads universitet, kommunen och till och med Finland som var i vattnet för att framförallt räkna och mäta lekgropar för att öka kunskapen och övervakningen av denna värdefulla fisk. Normalt ska man inte gå omkring på bottnar där det leker fisk men detta gjordes naturligtvis i vetenskapligt syfte.
I år hade vi inte samma tur som förra året då vi såg ett flertal stora öringar. Men om man vill kan man gå dit nu och några veckor framåt med skapligt stor chans kan man få se lekande lax eller öring.


Mynningen ut mot Vänern. Här har man klippt av sjögräs och vass i själva fåran en bit ut i sjön för att minska predationen från gädda som det annars finns gott om i mynningsområdet.


Nedre forsen i anslutning till mynningen. Här sker det lax och öringlek.



Fisktrappan förbi kraftverket i Gullspång.









De sista två bilderna visar lekområdet alldeles nedanför dammluckorna. Här har det lagts ut 130 kubikmeter lekgrus i år. Notera att personerna i älven kommer från olika myndigheter och universitet och arbetar i vetenskapligt syfte.

 

Fiskodling

Idag är vi ute på studiebesök. På förmiddagen har vi besökt en fiskodling där man odlar röding och regnbåge. Mycket fisk såg vi och det var intressant att höra hur deras produktion går till.




måndag 5 november 2012

Tillbaks från novemberlov

Nu är eleverna tillbaka från lovet. Idag och imorgon är det inomhuslektioner som står på schemat. På onsdag ska vi göra ett par spännande studiebesök och förhoppningsvis få se lekande lax och öring. Innan vi gick på lov var en klass ute och fiskade gädda. Tanken med fisket var att eleverna skulle testa olika typer av trolling.Vi hade en trollingbåt med djupriggar och trollingpulkor som hjälper till att fiska med fler beten men framförallt fiska dem på exakt det djup man önskar. De andra båtarna fiskade wobblerna bakom paravaner som drar ut betet från båten så man kan få plats med fler beten bakom båten. Gäddor kom det upp i alla båtar och den största vägde strax över 4kg. Alla gäddor återutsattes och eleverna fick träna på att släppa tillbaka fisken utan att skada den.


En paravan monteras


En av dagens gäddor

torsdag 18 oktober 2012

Artkunskap

Idag har elever fått träna på riktiga fiskar inför artkunskapsprov på tisdag. Totalt hade vi samlat ihop ca 35 arter från mestadels sötvatten men där fanns även några plattfiskar, torskfiskar och lite annat från havet.

På eftermiddagen har treorna arbetat inom profilen. Sportfiskegrabbarna jobbade med Tomas medan fiskevårdarna startade upp åldersanalysen på mört/abborre. Detta gör de genom att under lupp räkna årsringar på abborrars gällock och mörtars fjäll. Ett arbete som kräver en del tålamod men som ger värdefull information om fiskarnas åldersstruktur och tillväxt.

söndag 14 oktober 2012

Lärarfiske

Bjuder på en bild från Vättern. nyss kom denna fina lax upp. Strax efter brände jag en minst lika fin till alldeles vid båten... Vi fiskar vidare.


fredag 12 oktober 2012

väga mäta och åldersprovtagning

Idag håller grabbarna på med sista fiskarna från provfisket tidigare under hösten. All fisk ska mätas. Alla fiskar av samma art vägs per nät så att man får ut totalvikt av varje art per nät. Ett urval av abborrar och mörtar väljs ut för åldersprovtagning. På abborre tar vi gällock och på mört fjäll. Dessa kan man räkna årsringar (som på ett träd) på och på så vis räkna ut åldern på varje individ. eftersom vi gör ett urval som repressenterar storleksfördelningen kan man få en uppskattning av hur storleksfördelningen av abborre och mört ser ut i sjön. Detta kan man sedan jämföra med resultat från tidigare provfisken från samma sjö och andra sjöar för vidare analyser.
 
 
Tämligen vanlig storlek på abborre från denna sjön

torsdag 11 oktober 2012

Provfiske - efterarbete samt öringfälla

Treorna har varit och sett till våran öringfälla så att allt ser bra ut och såklart också vittjat den. Ingen fisk var i. Nu hoppas vi att alla löv faller så att vi slipper rensa den på löv hela tiden.
På eftermiddagen har vi vägt och mätt fisk och tagit åldersprover från fisk på det provfisket vi gjorde tidigare i höst. Förhoppningsvis blir det klart imorgon så att vi kan börja sammanställningen sedan, kul!

På återseende!

Fiskevård och dilemman

Idag är tvåorna ute i fält och kollar på hur vägtrummor ska utformas på bästa sätt, att det kan finnas andra intressen och hänsynstagande som man måste ha i åtanke när man jobbar med fiskevård. Vi har även hunnit med att kolla på två olika kantzoner utmed bäckar som annars rinner genom kalhyggen och belyst skillnaderna mellan bra kantzoner och de som kanske inte är fullt lika lyckade.

En rätt utformad vägtrumma är av halvcirkelformat samt har en naturlig botten i form av sten som gör att fisken hittar platser att vila på inne i trumman. 

En gammal kvarn. Ett exempel på att det kan finnas kulturella intressen som fiskevårdaren måste ta hänsyn till i sitt arbete.

Ett vandringshinder i anslutning till kvarnen på bilden ovan.

En kantzon utmed en bäck där det är kalhyggen på båda sidor. Här har man lämnat en så smal kantzon att de flesta träden har blåst ned.

Ett exempel på en väldigt fin kantzon. Här är marken blöt, därför krävs det en bredare kantzon för att skydda bäcken och livet däri. Här känns det nästan som att man fortfarande står i skogen.

En dämme där man reglerar vattennivån i en rätt stor sjö. Detta är en vattenkraftåtgärd för att försäkra vattentillgång till kraftverk längre nedströms i systemet. I detta fallet har man gjort en undergjordisk tunnel på flera kilometer förbi ett flertal sjöar.

Det naturliga utloppet ligger alldeles bredvid dämmet på bilden ovan. Här ser man att inget vatten rinner den naturliga vägen. Detta får såklart mycket negativa konsekvenser på allt liv i bäcken, inte bara på fisk.

onsdag 10 oktober 2012

Fiskvägar samt löjmete

Idag har vi alltså varit i Örebro för att dels titta på olika typer av fiskvägar förbi vandringshinder som ni kan se nedan. Vi har även metat benlöja som vi senare under läsåret ska fiska tex lax, öring, röding, lake och abborre på. Löjorna nappade hela tiden så det tog inte lång tid för att få ihop så vi var nöjda:) se bilder längre ned.

Löjmete

Benlöljorna nappar hela tiden :)



Omlöp

Ett omlöp är en annan fiskväg förbi ett vandringshinder. Ofta vackra inslag, som här i stadsmiljö vid slussen i Örebro.
Första bilden visar delar av omlöpet och andra bilden vandringshindret.


Fisktrappa

Trappan precis uppströms slottet i Örebro.


Fisktrappor

Idag är ettorna i Örebro för att dels meta, men vi passar på att titta på olika typer av fiskevårdande insatser. Här i form av en trappa precis nedströms slottet.


torsdag 4 oktober 2012

Vandrare eller ej?

Idag var fiskevårdarna ute och satte upp en fälla i syfte att utreda om det går upp vandrande öring i bäcken eller inte. Detta kräver tillstånd från länsstyrelsen. Vid elfiske tidigare under hösten har vi kunnat konstatera att det finns öring. Nu vill vi alltså utreda om det är vandrande bestånd som vandrar upp från sjön för att leka i bäcken eller om det är stationära bestånd som lever hela livet i bäcken. Eventuell fisk kommer naturligtvis behandlas mycket försiktigt, dokumenteras och sen släppas fria för vidare färd upp mot lekområdena.
 
På bilden syns ingången på fällan och på vardera sida de två armarna som leder fisken till fällan. Notera att "stänga av" en vattenådra på detta viset kräver tillstånd från länsstyrelsen.


onsdag 3 oktober 2012

Båtkörning

Idag är ettorna ute på sjön precis vid skolan för att öka på båtvanan genom att både ro, använda elmotor respektive bensindriven aktersnurra. Att det blåser hindrar inte dessa grabbar!


torsdag 27 september 2012

Inventering av flodpärlmussla

Under dagen var de treor som valt inriktning vatten och fiskevård i fält för att inventera flodpärlmussla. Den senaste tidens ivriga regnande har fyllt på bäckarna rejält vilket gör inventeringen mycket svår. Idag så svårt att vi endast kunde inventera ett fåtal sträckor som var lugnflytande. Nu hoppas vi på mindre regn med minskade vattenflöden som följd så att vi kan slutföra inventeringen så fort som möjligt.

Sportfiskeeleverna var i sävenfors med Tomas.

Nedan syns hur Ivar inventerar flodpärlmussla med vattenkikare.


torsdag 20 september 2012

Elfiske

Idag har några av de som valt vatten och fiskevårfsinriktningen i åk 3 varit ute och elfiskat i sin "projektbäck". De senaste dagarnas regn hade höjt flödet i bäcken vilket gör att det blir svårare att elfiska. Det som blir svårt är helt enkelt att håva de fiskar man ser då de snabbt försvinner nedströms med strömmen. Men de var duktiga och lyckades riktigt bra! Ett gäng öringar kunde fångas för att vägas och mätas och senare släppas tillbaka till bäcken igen.




Öring



tisdag 18 september 2012

Studiedag/planeringsdag

Ja eleverna har haft studiedag i dagarna 2. Vi lärare har fått ägna oss åt planeringsarbete istället. Halva dagen ägnades åt teoretiskt planeringsarbete. Efter lunch åkte jag iväg med Mats för att reka i bäcken som vi ska undersöka i höst. Detta kommer bli hur spännande som helst! Häng med här för att följa vårt arbete!

På torsdag kommer vi vara på plats igen och då kan det mycket väl dyka upp lite bilder.

I morgon styr vi mot Dalarna för andra uppdrag och andra vattendrag. Mer om det senare.

På återseende!

måndag 17 september 2012

Flugfiske i Glomma

Förra veckan var åk 2 i Koppang för att utveckla flugfisketekniken i den norska älven Glomma. Vattenståndet var något högre än normalt för årstiden, dessutom kom det ett kraftigt regnoväder när vi var där som sannolikt höjde älven ytterligare. Att det dessutom var nattfrost gjorde inte fisket enklare. Ambitionen var att fiska torrfluga, även om en annan fisk även fångades på sjunkande nymfer. Fisket var svårt denna vecka men alla fick harr. En del riktigt många. Storleken varierade och de flesta var nog runt 30cm och den störtsa 45cm. Det kanske viktigaste var dock att kasttekniken förbättrades avsevärt under veckan!


fredag 7 september 2012

Ny resa nästa vecka

Det är med positiva vibbar vi summerar veckan på västkusten. Fisket från land var bra trots den starka vinden som stundom kom upp i 20 m/s. En hel del makrill och näbbgädda fångades. Även ett gäng havsöringar lyckades luras upp. 

Makrill- och havsöringprylarna plockar vi nu in i förrådet samtidigt som vi plockar fram flugfiskeutrustningar till nästa veckas resa till Glomma, Norge.

På återseende!

onsdag 5 september 2012

Fortsatt fiske!

Förmiddagens fiske fortsatte som det varit tidigare, nappen duggade tätt. Makrill fortsätter att dominera fångsten följt av horngädda. Likt tidigare pass blev det även nu en havsöring. Anmärkningsvärt är att det vid jiggfiske fångades en ål, vilket absolut inte händer ofta. Ålen är en skyddad art och får inte fiskas på här. Naturligtvis släpptes ålen tillbaka.

På eftermiddagen hade vi bokat tid med en skeppare som skulle ta med oss ut på havet. Skepparens fiskade i vanliga fall mest havskräftor men tar även ut sällskap ut på spirtfisketurer. Han visade oss modern elektronisk utrustning som använders inom fisket, vilket var mycket intressant. Vi fiskade även makrill. Men de stora stimmen hade simmat och gömt sig. Det fångades fisk, men inte speciellt mycket.

På bilden syns en av dagens 2 havsöringar.


tisdag 4 september 2012

Kustfiske

I eftermiddag var tanken att vi skulle lära oss mer om riktat havsöringstudie. Vindarna med byar över 20m/s var tyvärr allt för hådra för att de platserna skulle vara fiskarna. Istället fiskade vi i mer skyddade vatten. Omgående började det nappa för flera stycken. Mest makrill samt horngäddaeller näbbgädda som de också kallas. Kul var även att det för andra dagen i rad var en elev som fick sin första havsöring. På bilden syns en nyfångad horngädda.


Havets hus

Nu tar vi en tur på havets hus för att titta på en del av den mångfald av fiskar det finns i havet. Tork, sej, hälleflundra, ål, havsål och en mängd plattfiskar tror jag väntar.


måndag 3 september 2012

Makrillfiske

Ikväll har vi fiskat makrill från land. Det har både metats med sill och räka och spinnfiskats. Stundtals nappade det på flera håll samtidigt, vilket naturligtvis var uppskattat. Flera horngäddor landades också samt en havsöring.




Nya tag imorgon!

lördag 1 september 2012

Västkusten veckan som kommer

På måndag åker vi till västkusten med ettorna för marina studier och fiske efter bland annat havsöring och makrill.

Provfisket har fortsatt och nu är det bara en natt kvar. Återigen var det ett gäng abborrar på 7-9 hg och en del siklöjor samt enstaka mörtar, nors och lake. I de pelagiska näten som nu låg på 24-30m var det endast en liten siklöja.

onsdag 29 augusti 2012

Pelagisk Lake

Ja ibland blir man överraskad! När de pelagiska provfiskenäten drogs upp imorse satt det en lake på ca 40cm i näten. Nätet var beläget över 46 meters djup och låg på 18-24m. Alltså var laken i det närmaste mitt i vattenprofilen. Vanligtvis är laken starkt bottenbunden. Utöver laken var det endast 3 siklöjor i fångsten. Vi får se om det blir någon fisk imorgon när näten ligger mellan 24-30 meter.

Idag är ettorna här och i eftermiddag ska vi ut och inventera en bäck.

På återseende!

onsdag 22 augusti 2012

Jiggfiske och provfiske

Idag åker vi en sväng till en närbelägen sjö för att jigga abborre med de nya ettorna.
Till kvällen ska de treor som har valt profil vattenvård och fiskevård lägga ut provfiskenäten. Glöm inte regnkläderna till kvällen grabbar!

fredag 17 augusti 2012

provfiske halvarsnoren

Än så länge är bara en liten del av provfisket genomfört men hittills har vi fått nio arter som ni ser på bilderna nedan. Det saknas bild på gädda och mört men de känner ni igen ändå.

Nu tar vi snart helg för att på måndag välkomna våra elever till en ny spännande termin!

På återseende

torsdag 16 augusti 2012

Rekord?

Gärs 235mm 152,5gram. Detta är ett stort gärs!


- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 15 augusti 2012

Id


Id 501mm 1800g


- Posted using BlogPress from my iPhone

Ingen dålig pjäs!

Dryga 20cm och 82g. En gärs alltså, eller snorgärs kanske ni kallar den...



- Posted using BlogPress from my iPhone