Öppet för allmänheten
Är Du intresserad av vertikalt prickskytte eller vill lära Dig mer om ekolod - Då är detta tillfälle för Dig!
Igår var ettorna ute och pimplade. Målfisken för dagen var regnbåge och det kom upp mycket fisk. De som fick flest hade 10-15 stycken. Vi får tacka Uffe Bergslagsfiske för att det var mycket fisk i hans tjärn!
Idag är det dags för den årliga volleybollturneringen! Än så länge har alla lag med savenforsare vunnit sina matcher. Gött!
Stilpoäng ges till bästa utklädnad...
Idag har jag varit på information för åk 9 i Frövi. Samtidigt är Tomas ute och pimplar regnbåge med våra ettor. Hur det har gått där vet jag inte än, men det kan mycket väl dyka upp en kort rapport om det senare. Bilden här är tagen ut över den mycket trevliga gössjön väringen som ligger vid Frövi.
Idag var vi alltså på lillåskolan för att visa vår gymnasieutbildning inför det val som åk 9 gör under början av nästa termin.
Skickar med en bild på en del av det vi hade mer oss. Lite fiskegodis i form av bra vertikaljiggar för framför allt gös, men de med stor stjärt är även kanon till vertikalt rödingfiske.
Idag arbetar vi med att åldersbestämma mörtar, vilket inte är helt lätt. Det är inte alltid det är lika tydligt som på bilden...
Med hjälp av underBelysning och en projektor som förstorar mörtfjällen kan vi avläsa åldern precis som årsringar på ett träd.
Idag är vi ute på studiebesök. På förmiddagen har vi besökt en fiskodling där man odlar röding och regnbåge. Mycket fisk såg vi och det var intressant att höra hur deras produktion går till.
Bjuder på en bild från Vättern. nyss kom denna fina lax upp. Strax efter brände jag en minst lika fin till alldeles vid båten... Vi fiskar vidare.
Idag har vi alltså varit i Örebro för att dels titta på olika typer av fiskvägar förbi vandringshinder som ni kan se nedan. Vi har även metat benlöja som vi senare under läsåret ska fiska tex lax, öring, röding, lake och abborre på. Löjorna nappade hela tiden så det tog inte lång tid för att få ihop så vi var nöjda:) se bilder längre ned.
Idag är ettorna i Örebro för att dels meta, men vi passar på att titta på olika typer av fiskevårdande insatser. Här i form av en trappa precis nedströms slottet.
Idag är ettorna ute på sjön precis vid skolan för att öka på båtvanan genom att både ro, använda elmotor respektive bensindriven aktersnurra. Att det blåser hindrar inte dessa grabbar!
Under dagen var de treor som valt inriktning vatten och fiskevård i fält för att inventera flodpärlmussla. Den senaste tidens ivriga regnande har fyllt på bäckarna rejält vilket gör inventeringen mycket svår. Idag så svårt att vi endast kunde inventera ett fåtal sträckor som var lugnflytande. Nu hoppas vi på mindre regn med minskade vattenflöden som följd så att vi kan slutföra inventeringen så fort som möjligt.
Sportfiskeeleverna var i sävenfors med Tomas.
Nedan syns hur Ivar inventerar flodpärlmussla med vattenkikare.
Förmiddagens fiske fortsatte som det varit tidigare, nappen duggade tätt. Makrill fortsätter att dominera fångsten följt av horngädda. Likt tidigare pass blev det även nu en havsöring. Anmärkningsvärt är att det vid jiggfiske fångades en ål, vilket absolut inte händer ofta. Ålen är en skyddad art och får inte fiskas på här. Naturligtvis släpptes ålen tillbaka.
På eftermiddagen hade vi bokat tid med en skeppare som skulle ta med oss ut på havet. Skepparens fiskade i vanliga fall mest havskräftor men tar även ut sällskap ut på spirtfisketurer. Han visade oss modern elektronisk utrustning som använders inom fisket, vilket var mycket intressant. Vi fiskade även makrill. Men de stora stimmen hade simmat och gömt sig. Det fångades fisk, men inte speciellt mycket.
På bilden syns en av dagens 2 havsöringar.
I eftermiddag var tanken att vi skulle lära oss mer om riktat havsöringstudie. Vindarna med byar över 20m/s var tyvärr allt för hådra för att de platserna skulle vara fiskarna. Istället fiskade vi i mer skyddade vatten. Omgående började det nappa för flera stycken. Mest makrill samt horngäddaeller näbbgädda som de också kallas. Kul var även att det för andra dagen i rad var en elev som fick sin första havsöring. På bilden syns en nyfångad horngädda.
Nu tar vi en tur på havets hus för att titta på en del av den mångfald av fiskar det finns i havet. Tork, sej, hälleflundra, ål, havsål och en mängd plattfiskar tror jag väntar.
På måndag åker vi till västkusten med ettorna för marina studier och fiske efter bland annat havsöring och makrill.
Provfisket har fortsatt och nu är det bara en natt kvar. Återigen var det ett gäng abborrar på 7-9 hg och en del siklöjor samt enstaka mörtar, nors och lake. I de pelagiska näten som nu låg på 24-30m var det endast en liten siklöja.