torsdag 11 oktober 2012

Fiskevård och dilemman

Idag är tvåorna ute i fält och kollar på hur vägtrummor ska utformas på bästa sätt, att det kan finnas andra intressen och hänsynstagande som man måste ha i åtanke när man jobbar med fiskevård. Vi har även hunnit med att kolla på två olika kantzoner utmed bäckar som annars rinner genom kalhyggen och belyst skillnaderna mellan bra kantzoner och de som kanske inte är fullt lika lyckade.

En rätt utformad vägtrumma är av halvcirkelformat samt har en naturlig botten i form av sten som gör att fisken hittar platser att vila på inne i trumman. 

En gammal kvarn. Ett exempel på att det kan finnas kulturella intressen som fiskevårdaren måste ta hänsyn till i sitt arbete.

Ett vandringshinder i anslutning till kvarnen på bilden ovan.

En kantzon utmed en bäck där det är kalhyggen på båda sidor. Här har man lämnat en så smal kantzon att de flesta träden har blåst ned.

Ett exempel på en väldigt fin kantzon. Här är marken blöt, därför krävs det en bredare kantzon för att skydda bäcken och livet däri. Här känns det nästan som att man fortfarande står i skogen.

En dämme där man reglerar vattennivån i en rätt stor sjö. Detta är en vattenkraftåtgärd för att försäkra vattentillgång till kraftverk längre nedströms i systemet. I detta fallet har man gjort en undergjordisk tunnel på flera kilometer förbi ett flertal sjöar.

Det naturliga utloppet ligger alldeles bredvid dämmet på bilden ovan. Här ser man att inget vatten rinner den naturliga vägen. Detta får såklart mycket negativa konsekvenser på allt liv i bäcken, inte bara på fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar