fredag 30 november 2012

Besök på lillaåskolan

Idag var vi alltså på lillåskolan för att visa vår gymnasieutbildning inför det val som åk 9 gör under början av nästa termin.

Skickar med en bild på en del av det vi hade mer oss. Lite fiskegodis i form av bra vertikaljiggar för framför allt gös, men de med stor stjärt är även kanon till vertikalt rödingfiske.


torsdag 29 november 2012

Regnbågsfiske

I veckan har det varit fullt upp med öppet hus, lektioner, rapportskrivning och faktiskt en dags fiske tillsammans med Bergslagsfiske. Bergslagsfiske har ett antal put and take vatten med regnbåge som oftast hyrs ut till sällskap. För att inte riskera att syret tar slut i tjärnen med en tillhörande fisdöd har vi ombetts fiska upp en del fisk. Grabbarna fiskade med både fluga, spinn och mete. Det nappade på bra trots minusgrader och snöfall. Totalt kom ett 40-tal regnbågar upp. En del av fångsten kommer användas till kommande lektioner där det tex kan bli tal om att röka, grava eller på annat sätt förädla fångsten. I morgon blir det besök på en högstadieskola i Örebro för att sprida intresset kring sportfiske och vatten.


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 27 november 2012

Årskurs 9 på besök


Idag är det öppet hus för elever i åk 9 från Hällefors. Elever från åk 3 tillsammans med oss lärare visar utbildningens olika yrkesutgångar genom att visa på moment som kan ingå. Kul att se att det finns ett stort intresse bland elever i åk 9!






- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 22 november 2012

Gällock Abborre


Abborre är betydligt lättare att se årsringar av än mört. Här är ett riktigt fint gällock från en abborre som är 40cm. På bilden finns även ett mindre gällock från en abborre på 15cm




Åldersbestämning

Idag är grabbarna med fiskevårdsinriktningcigång med att åldersbestämning mörtar genom att avläsa årsringar i fjäll. Grabbarna börjar få in en riktigt bra snits efter att ha bestämt 100 abborrar och snart alla 60 mörtar som fångades i provfisket i halvarsnoren.



Fjällen förstoras genom en kamera...


... För att få upp en förstorad bild av fjället på en datorskärm samt projektorduk.

torsdag 15 november 2012

Åldersanalys

Idag arbetar vi med att åldersbestämma mörtar, vilket inte är helt lätt. Det är inte alltid det är lika tydligt som på bilden...
Med hjälp av underBelysning och en projektor som förstorar mörtfjällen kan vi avläsa åldern precis som årsringar på ett träd.


onsdag 7 november 2012

Gullspång

Eftermiddagen ägnades åt att besöka Gullspång och Gullspångsälven. Vi guidades runt av Robert från Mariestads kommun och fick se forsarna som ärr i direkt anslutning till mynningen, fisktrappan och lekområdet precis nedanför dammluckorna. Även forsarna nere vid mynningen används som lekområden för lax och öring.
I vintras var det en ordentlig översvämning med tillhörande jordskred i de övre lekområdena, vilket medförde att älven delvis förändrades och lekgrus spolades bort. Under fyra veckors tid i augusti september utfördes ett gediget restaureringsarbete och bland annat flyttades stora block och det lades ut 130 kubikmeter lekgrus fördelat på ca 10 mindre områden. I vatten med laxartad fisk är det viktigt att vara försiktig med att gräva och utföra restaureringsarbeten under vår, försommar, höst och vinter. Under hösten sker själva leken, under vintern ligger rommen i grusbäddarna och under våren är ynglen inte tillräckligt utvecklade för att tillfälligt fly undan välvilliga fiskevårdsarbetare. Därför är man hänvisad till denna korta period i slutet av sommaren för restaureringsarbeten i vattendrag med lax och öring.
Vid besöket var det personal från SLU, länsstyrelsen, Karlstads universitet, kommunen och till och med Finland som var i vattnet för att framförallt räkna och mäta lekgropar för att öka kunskapen och övervakningen av denna värdefulla fisk. Normalt ska man inte gå omkring på bottnar där det leker fisk men detta gjordes naturligtvis i vetenskapligt syfte.
I år hade vi inte samma tur som förra året då vi såg ett flertal stora öringar. Men om man vill kan man gå dit nu och några veckor framåt med skapligt stor chans kan man få se lekande lax eller öring.


Mynningen ut mot Vänern. Här har man klippt av sjögräs och vass i själva fåran en bit ut i sjön för att minska predationen från gädda som det annars finns gott om i mynningsområdet.


Nedre forsen i anslutning till mynningen. Här sker det lax och öringlek.



Fisktrappan förbi kraftverket i Gullspång.









De sista två bilderna visar lekområdet alldeles nedanför dammluckorna. Här har det lagts ut 130 kubikmeter lekgrus i år. Notera att personerna i älven kommer från olika myndigheter och universitet och arbetar i vetenskapligt syfte.

 

Fiskodling

Idag är vi ute på studiebesök. På förmiddagen har vi besökt en fiskodling där man odlar röding och regnbåge. Mycket fisk såg vi och det var intressant att höra hur deras produktion går till.




måndag 5 november 2012

Tillbaks från novemberlov

Nu är eleverna tillbaka från lovet. Idag och imorgon är det inomhuslektioner som står på schemat. På onsdag ska vi göra ett par spännande studiebesök och förhoppningsvis få se lekande lax och öring. Innan vi gick på lov var en klass ute och fiskade gädda. Tanken med fisket var att eleverna skulle testa olika typer av trolling.Vi hade en trollingbåt med djupriggar och trollingpulkor som hjälper till att fiska med fler beten men framförallt fiska dem på exakt det djup man önskar. De andra båtarna fiskade wobblerna bakom paravaner som drar ut betet från båten så man kan få plats med fler beten bakom båten. Gäddor kom det upp i alla båtar och den största vägde strax över 4kg. Alla gäddor återutsattes och eleverna fick träna på att släppa tillbaka fisken utan att skada den.


En paravan monteras


En av dagens gäddor