torsdag 26 september 2013

Abborre runt kilot

eleverna kom idag till skola med vetskapen om att de skulle ha kläder för att vara ute. Väl i skolan skulle de planera, organisera och genomföra en fiskeupplevelse tillsammans med en gäst.
Här är en bild och film av dagens toppfisk



YouTube Video

- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 24 september 2013

Löjmete och fisktrappor

Idag har ettorna metat upp benlöjor som senare ska användas till många olika fiskesätt. Vi kommer använda dem till bland annat trolling, vertikalfiske och olika former av mete. Lax, öring, röding, gös och lake är några av de arter som kan komma att hugga på dessa löjor senare. Det var tätt mellan löjorna i ån vilket gjorde att det nappade ideligen.





Såhär ser en benlöja ut. Var försiktig med fisken, den är som allra bäst om alla fjäll är kvar.




En abborre kom och blandade sig i. I övrigt blev det några sarvar, annars bara benlöja.




Vi var även och kollade på de fisktrappor som finns i centrala Örebro. Här står Tomas och förklarar varför de finns, hur de fungerar och vilka fiskar som använder dessa. I vattensystemet finns det asp, vilket är en relativt sällsynt fiskart. Den lever ute i Hjälmaren men har lekområden långt uppströms i svartån. Under många år har dessa varit avskurna från de fina lekområdena, men sen några år tillbaka kan de nu nå ända upp till karlslund för lek. Det fina med att göra fiskvägar för asp är att de flesta andra arter också klarar av att ta sig förbi en fiskväg som passar för aspen.


Ett kraftigt lockvatten gör att fisken lättare hittar till trappan.



Ett omlöp finns förbi Slussen i Örebro och är en annan typ av fiskväg förbi ett vandringshinder. Om det är möjligt att anlägga är det oftast att föredra framför trappor då de blir mer naturliga. Dessutom är det fler djurtyper som tar sig förbi här. Även mindre djur kan hitta strömlä och stråk av mindre ström utmed kanter och den stensatta bottnen.



I bakgrunden syns dammluckorna som tyvärr är ett totalt vandringshinder för all fisk.

måndag 23 september 2013

Nu ska betesfisken fixas

Imorgon kommer vi att meta benlöja som senare kommer användas till bland annat laxtrolling. Rapporterna säger att det ska vara gott om löjor i ån nu.
Idag har sportfisketreorna spånat om vad de själva skulle vilja göra och lära sig under det sista året. Fiskevårdarna har varit ute i skogen "i sitt projekt". Idag tog de vattenprover som senare i veckan ska analyseras.
Återkommer imorgon från "ån" :)

fredag 20 september 2013

Blandat innehåll under veckan

Under veckan har arbetet på Sävenfors rullat på. Exempel på lektionsinnehåll är båtar och motorer, grunderna inom flugfiske med kastteknik, växter i naturen, sammanställning av provfiske mm.
I torsdags var även Mats och besökte Gullspångsälven vid det årliga elfisket. Detta genomförs av våra myndigheter för att övervaka förekomsten av lax och öring. Gullspångsälven är en av två älvar som rinner ut i Vänern där det går upp vild lax och leker. Dessutom går även storvuxen öring upp och leker i denna älv och är därför oerhört värdefull.

måndag 16 september 2013

Länsfiskekonsulenten i sävenfors

Idag har det varit besök i sävenfors i form av representanter från länsstyrelsen. Tillsammans med Länsfiskekonsulenten martin engström med kollegor har vi dragit upp riktlinjer för ett projekt som ska gynna sportfisketurismen i länet. Än så länge är detta i ett tidigt skede. Mer om detta kommer senare i höst.


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 15 september 2013

Studiefrämjadet i Sävenfors

Under helgen har Studiefrämjandet haft styrelsemöte i Sävenfors. Skolan höll under lördag förmiddag i trådarna och berättande om skolan och vår verksamhet. Vi var dessutom ute i en närbelägen bäck för att visa hur det går till när man undersöker fisksamhället i rinnande vattendrag. Som synes på bilden är det Mats som står i bäcken och elfiskar samtidigt som deltagarna från Studiefrämjandet tittar på och ställer frågor. En riktigt trevlig förmiddag hade vi:)

Fångsten då!? Ja det blev några bäckrödingar ivf.

fredag 13 september 2013

Bra fiske sista förmiddagen

På vägen hem mot Sävenfors stannade vi en sista gång längs Glommas porlande vatten. Denna gång ett stycke längre nedströms. Förväntningarna var inte särskilt höga då tidigare förmiddagar varit svårfiskade. Denna morgon låg dessutom dimman tät i dalen, något som brukar kunna innebära ännu trögare fiske. Men denna morgon var ett undantag och vad härligt det är att bli överraskad åt det roliga hållet:) Harrarna nappade riktigt tätt om än på en begränsad yta. Flera gånger nappade det så fort flugan kom inom några få kvadratmeter stort område. Utanför detta område nappade det mest ströfisk. En öring blandade också sig in i leken, annars var det enbart harr som fångades.

Då jag idag inte kommer åt bilder från sista dagens fiske lägger jag in ett par från en tidigare dag. Hoppas kunna lägga ut lite fler bilder och filmer inom kort.

onsdag 11 september 2013

Ytterligare en dag i harrens tecken

Denna dag bjöd på ungefär dagens scenario som igår. Den kalla natten gjorde förmiddagsfisket svårt. Eftermiddagen bjöd däremot på lika bra fiske som igår. Harrarna åkte upp och tillbaks i älven på löpande band! Imorgon gör vi ett sista förmiddagsfiske innan vi styr bussen mot sävenfors igen.

tisdag 10 september 2013

Trippelhugg på harr

Ikväll hittade vi ett riktigt harrhål! I mer än tre timmar stod eleverna med böjda spön mer eller mindre hela tiden. Av de som stod runt mig hade tre harr på samtidigt, trippelhugg alltså! Ingen ville åka hem, men till sist blev det både kallt och mörkt. Därför var det rätt skönt att komma hem till de varma stugorna igen och börja snida på planerna inför morgondagen. Hörs imorgon igen!

Glomma dag 1

Första dagens fiske skedde en bit nedströms koppang. Älven flöt lugnt och bjöd både på bra fiske och valmöjligheter. Det dröjde ändå tills solen försvann bakom trädtopparna innan harrarna riktigt kom igång. Under en period nappade det på i princip varje kast för några.
Nu åker vi ut på nästa äventyr!

söndag 8 september 2013

Glomma nästa

Imorgon drar vi till Glomma i Norge för en skolvecka med flugspöt. Häng med här på bloggen eller på facebook för att kolla hur det går för oss!

fredag 6 september 2013

Summering Västkusten...

... ja det var sannerligen en lyckad resa ner till Ramsvik, Hunnebostrand. Med kampingen där som utgångspunkt har vi praktiserat en rad olika fiskemetoder samt även hunnit med ett studiebesök på fräcka Havets Hus i Lysekil. Totalt fångades 15 olika arter varav 14 av dem var i Gullmarsfjorden.

Första dagen kom vi ner till kusten runt kl 17 efter att på vägen gjort ett stopp på den stora sportfiskebutiken Snäjk i Vänersborg. Där inhandlades de sista pusselbitarna inför västkustens alla möjligheter, som än dock finns trots att fiskmängden har gått ner drastiskt de senaste 20-30 åren. Vi hann inte mycket mer än att få i oss lite mat innan alla elever och lärare entusiastiskt stod på klipporna och kastade med långsmala skeddrag, bottenmetade eller kastmetade med sill och räka som agn. Spinn och kastmetet fungerade bäst denna kväll och makrill samt några havsöringar kom upp. Den största öringen var knappt 60cm och får anses vara en riktigt ok fisk här. Även om båda öringarna klarade minimigränsen med råge valde eleverna att låta fiskarna simma tillbaks till sitt rätta elementet igen.

Andra dagen var vi på Havets Hus under förmiddagen. Detta kan verkligen rekommenderas för alla som är intresserade av vad som döljer sig under havsytan. Tänk om alla kunde få se hur fantastiskt livet under ytan faktiskt är, den mångfald som kan finnas där i form av både fiskar och andra djur och växter. Kanske kunde då förståelsen och vikten av att värna om våra vatten öka. Ett bra exempel på att värna om och skydda våra vatten är projektet 8 fjordar där kommunerna runt dessa fjordar har gått samman och alla med intresse i bruket av havet har enats om en starkare reglering av fisket i en förhoppning om att fiskbestånden ska kunna återhämta sig. Bland annat gäller att endast sportfiske och fångst med skaldjursburar och musselskrapor är tillåtet. Därutöver är torsk, bleka och kolja helt skyddade och får inte tas upp. Glädjande är att det ser lovande ut. Läs mer på Sportfiskarna och 8 fjordar.
Den numer i 8 fjordar skyddade torsken. Bilden är från Havets Hus.
 
 
Efter havets hus åkte vi ut med "turbåt" för att fiska makrill. Makrillen stod väldigt tätt i strömstråk runt grundtoppar. Utanför dessa stråk blev det inte ett napp! Men mycket makrill blev det och en del av fångsten kommer eleverna att röka vid ett senare tillfälle.
Makrillfiske - allt från 1-5 makrillar fångades samtidigt!
 
Tredje dagen sjösatte vi våra båtar i Gullmarsfjorden. Förmiddagen bjöd på spegelblankt vatten och tvära klippor som stupade rakt ner i havet. Här kände man sig liten men vad häftigt det var! Om man ville kunde man peta med spötoppen i bergskanten, så nära var vi och det var här gyltorna höll till. Nappen duggade otroligt tätt, även om det inte alltid var de stridbara blå-, och berggyltorna som var framme. Mycket spännande kom upp och många gånger om blev vi överraskade av nya arter. Blågylta, berggylta, skärsnultra, stensnultra, paddtorsk, glyskolja, vitling, torsk, bleka, knot, rötsimpa, smörbult, sandskädda och makrill kom upp. Ett par fiskar av samtliga arter förutom torsk och bleka togs upp för närmare studier och artkunskap, resten fick simma åter. Glädjen var stor och och vi ser fram emot att besöka detta vatten igen. Kanske från isen nästa gång? Tack Henrik Karlen på Comstedt för råd och tips om fisket där nere!
 
 Berggylta
 
 Paddtorsk 310 gram (guldnål)
 
 Berggyltadubblé från landfiske
 
 Release av mindre blågylta (hanar med den blå praktfärgen)
 
 Blågylta - hane, otroligt vacker fisk!
 
 Berggylta
 
Blågylta - hona som även kallas rödnäbba


onsdag 4 september 2013

Guldnål!

Artrikt så det förslår! 13 arter tror jag vi kom upp i idag. Grädden på moset var en paddtorsk i storfiskmått! En guldnål alltså! 310gram och 27cm. Nu ska vågen kontrolleras så att allt står rätt till men det utgår vi från. Annars dominerades fångsterna av blågylta, berggyltor och stensnultror. Mer info och bilder kommer senare.


Paddtorsk 310 g




Berggylta




En blågylta simmar tillbaka

Makrill i mängder

Makrillen nappade mycket friskt o om än på väldigt små ytor. De stod tätt i strömstråken runt grundtoppar där strömmen låg på ca 2 knop. Stråken syntes på ytan som krusningar och utanför dessa nappade i princip ingenting. På vägen in fick vi även dra upp några krabburar. Krabbor var det i samtliga burar. När de ska tömmas gäller det att hålla reda på fingrarna!
Nu åker vi strax till gullmarn med förhoppning om gyltor och annat smått och gott:)

tisdag 3 september 2013

Västkustresan havets hus


Häftiga fisken havskatt fångad på kort i en av havets hus alla akvarier. Riktigt häftigt ställe! Upplevelse, lärorikt och en källa till inspiration! Bra!
Nu ska vi ut på en tur utåt. Målet för kvällen är makrill. Imorgon ska vi titta närmre på gullmarsfjordens invånare...


- Posted using BlogPress from my iPhone