Första dagen kom vi ner till kusten runt kl 17 efter att på vägen gjort ett stopp på den stora sportfiskebutiken Snäjk i Vänersborg. Där inhandlades de sista pusselbitarna inför västkustens alla möjligheter, som än dock finns trots att fiskmängden har gått ner drastiskt de senaste 20-30 åren. Vi hann inte mycket mer än att få i oss lite mat innan alla elever och lärare entusiastiskt stod på klipporna och kastade med långsmala skeddrag, bottenmetade eller kastmetade med sill och räka som agn. Spinn och kastmetet fungerade bäst denna kväll och makrill samt några havsöringar kom upp. Den största öringen var knappt 60cm och får anses vara en riktigt ok fisk här. Även om båda öringarna klarade minimigränsen med råge valde eleverna att låta fiskarna simma tillbaks till sitt rätta elementet igen.
Andra dagen var vi på Havets Hus under förmiddagen. Detta kan verkligen rekommenderas för alla som är intresserade av vad som döljer sig under havsytan. Tänk om alla kunde få se hur fantastiskt livet under ytan faktiskt är, den mångfald som kan finnas där i form av både fiskar och andra djur och växter. Kanske kunde då förståelsen och vikten av att värna om våra vatten öka. Ett bra exempel på att värna om och skydda våra vatten är projektet 8 fjordar där kommunerna runt dessa fjordar har gått samman och alla med intresse i bruket av havet har enats om en starkare reglering av fisket i en förhoppning om att fiskbestånden ska kunna återhämta sig. Bland annat gäller att endast sportfiske och fångst med skaldjursburar och musselskrapor är tillåtet. Därutöver är torsk, bleka och kolja helt skyddade och får inte tas upp. Glädjande är att det ser lovande ut. Läs mer på Sportfiskarna och 8 fjordar.
Den numer i 8 fjordar skyddade torsken. Bilden är från Havets Hus.
Efter havets hus åkte vi ut med "turbåt" för att fiska makrill. Makrillen stod väldigt tätt i strömstråk runt grundtoppar. Utanför dessa stråk blev det inte ett napp! Men mycket makrill blev det och en del av fångsten kommer eleverna att röka vid ett senare tillfälle.
Makrillfiske - allt från 1-5 makrillar fångades samtidigt!
Tredje dagen sjösatte vi våra båtar i Gullmarsfjorden. Förmiddagen bjöd på spegelblankt vatten och tvära klippor som stupade rakt ner i havet. Här kände man sig liten men vad häftigt det var! Om man ville kunde man peta med spötoppen i bergskanten, så nära var vi och det var här gyltorna höll till. Nappen duggade otroligt tätt, även om det inte alltid var de stridbara blå-, och berggyltorna som var framme. Mycket spännande kom upp och många gånger om blev vi överraskade av nya arter. Blågylta, berggylta, skärsnultra, stensnultra, paddtorsk, glyskolja, vitling, torsk, bleka, knot, rötsimpa, smörbult, sandskädda och makrill kom upp. Ett par fiskar av samtliga arter förutom torsk och bleka togs upp för närmare studier och artkunskap, resten fick simma åter. Glädjen var stor och och vi ser fram emot att besöka detta vatten igen. Kanske från isen nästa gång? Tack Henrik Karlen på Comstedt för råd och tips om fisket där nere!
Berggylta
Paddtorsk 310 gram (guldnål)
Berggyltadubblé från landfiske
Release av mindre blågylta (hanar med den blå praktfärgen)
Blågylta - hane, otroligt vacker fisk!
Berggylta
Blågylta - hona som även kallas rödnäbba
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar