fredag 8 juni 2012

Vertikalfiske på schemat!

Igår var Sävenfors elever åk2 och 3 på en gössjö i perfekt vertikalväder! Förväntningarna var högt ställda bland flera av oss. Jag var så fiskesugen att jag inte kunde vänta på att karnevalen med bilar, bussar och båtar från Hällefors skogsmarker skulle anlända till sjön. Utan jag drog ut en sväng innan bara för att "reka lite". Det började bra. Och sen rullade det på. När alla båtar var på plats ute på fiskeplatsen började huggen ticka på. Inte i jämn takt utan stötvis. Det kunde vara lugnt 20 minuter för att sedan vända på en 5-öring och hugga mycket tätt och med en kraft som får ryggraden att fungera som nappindiaktor - här snackar vi reflexmässiga mothugg!
Dagen kunde ses som steg 1 i vertikalfisket eftersom vi praktiserade det "traditionella" bottenbaserade vertikalfisket. Responsen var god och det kommer säkert inte bli svårt att få gehör för en fördjupning inom vertikalfisket genom att "skjuta prick" på stor aktiv pelagisk gös.

Nedan kan ett axplock av dagens fiskar skådas.

 Gös 4kg

 Ännu en gös på väg ner i sitt rätta element efter en kort visit i båten

Gös ca 2,5kg. Fångad, fotad... 

 ... och återutsatt

Vanligtvis brukar jiggar med lugnare gång (utan paddelstjärt) fungera bättre till gös. Men idag var faktiskt jiggen på bilden rätt val. Som ni ser har den paddelstjärt, vilket ger mer rörelser åt jiggen.

Det är inte lätt att vara fisk. Förmodligen är det skador från leken eller en elak gädda som bitit gösen rakt över sidan. Kleptoparasitism, att en fisk av samma art själ ett fällt byte av en annan fisk förekommer även hos gös och kan ge allvarliga skador på den fisk som blir attackerad. Faror väntar över allt om du inte är riktigt stor. Dessa gösar kan lätt slukas av stora gäddor. Även gösar kan ta stora byten. En gös hade exempelvis en lake på 25cm i svalget.


Efter att alla båtar var upptagna på trailers, bussarna packade och farväl hade tagits besluatde jag mig för att åka ut en sväng till. Åkte mest och letade efter fiskekon på ekolodet för att skjuta prick på. Hittade en fisk som stog 4 m under båten över 8 m djup som formligen kastade sig över jiggen när den dök ner mot gösen. Det blev dagens sista fisk och faktiskt också den största. Det var ett lämpligt slut på en lyckad dag.
 C/R

5000g, 85cm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar