tisdag 23 april 2013

Gäddfabriker, Värmdö - med Sportfiskarna

Igår var vi och besökte Sportfiskarna och deras gäddfabriksprojekt på Värmdö, Stockholm. Fiskevårdseleverna fick först se en i höstas nyanlagd våtmark (gäddfabrik) och lyssna till hur det har gått till att skapa dessa "fabriker". Översvämningsmarker, eller våtmarker, har minskat drastiskt i Sverige under senaste 100 åren och istället trängts undan av ex ökat markanvändande inom jordbruk och skogsbruk eller i exploateringsyfte. Tillsammans med ändrad ekologisk balans i Östersjön tror man att detta är bidragande orsaker till att rovfiskpopulationerna på ostkusten minskat. Därför är det viktigt att skapa bra lekområden för rovfisk som gädda. Dessa områden ger även de yngel som kläcks en bra start i livet. Vattentemperaturen stiger snabbt och maten finns i mängder. Under de första veckorna lever gäddorna av djurplankton och vatteninsekter som frodas i det varma vattnet.

Denna våtmark har Värmdö Kommun skapat, tillsammans med expertkunskap inom skillda områden från Sportfiskarna och Trafikverket. Därför var även Kommuekologen och representant från Trafikverket med och berättade om projektet.

Våtmark i Hemmesta, Värmdö. En ryssja ligger i mynningen för att se om fler arter än gädda går upp i våtmarken. Våtmarker blir ofta även bra habitat för sjöfåglar. Dessutom är de en källa till rekreation för människor och kan vara ett uppslag för naturguidningar.
 
 Kommunekologen berättar om "gäddfabriken"
 
 Gäddorna hade redan hittat hit, redan första året!. Vi såg flera gäddor som lekte i det grunda vattnet. Här har precis en gädda brutit vattenytan.

 Gäddfabriken

 Här är vi vid ett projekt som ska påbörjas i höst. Den bäcken som rinner genom den tänkta våtmarken torkar upp under sommaren men är fiskförande nu! Vi såg både abborrar och gäddor här. Abborrarna hade ett lite märkligt beteende då abborren på bilden strandade på en flat sten. Eventuellt kan detta ha med den inneboende driften att ta sig emot strömmen, och ibland går det fel och de kommer upp på land. Vi såg en annan abborre som låg död på backen. Givetvis fick abborren hjälp på traven att komma ner i vattnet igen.
 
 Ser du abborren!!???
 
  Ser du abborren!!???

 Ser du gäddan!!!?? Hela gäddan syns för de som tittar noga!

 I denna bäck var fisken. Smalt och strömt! Det ringa fall som finns där bråten ligger mitt i bäcken kan vara ett naturligt vandringshinder för abborren men inte gäddan då vi inte fann någon abborre uppströms men däremot flera gäddor.
 
 Naturen förundrar och inspirerar!

 Vy över den tänkta gäddfabriken. Arbetet startar i höst.

Micke Söderman från Sportfsiakrna spanar ut över den fiskförande bäcken som nästa vår är en gäddfabrik. Tack för en tervlig dag och ett trevligt arrangemang Micke! Vi ses nästa vår:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar