onsdag 10 april 2013

Sångsvanar vid Tysslingen med mera

I kursen naturbruk har vi idag besökt Svansjön Tysslingen och stiftelserna vid Tysslingen. Detta var riktigt trevligt med mängder av fåglar och intressant och lärorikt mottagande av fågelguiderna. Här har man verkligen gjort en turistattraktion av en natur- och djurupplevelse. Dels finns fåglar i mängder, information om fåglarna, en bod med information om området, ett välbesökt café, utställningar och en bokkiosk för den som vill förkovra sig om fåglar och natur ännu mer.

Lite roligt var att vi från Sävenfors var de som hittade årets första vitkindade gås i vimlet av alla andra gåsar fanns där en(!) vitkindad gås.

 Anländande sångsvanar
 
 Det är tätt mellan sångsvanarna. Här räknas det nu in tusentals varje dag under några veckors tid.

 Vitkindad gås. Lik kanadagås men mer vit på huvudet samt att den svarta halsen sträcker sig ner över bröstet till skillnad från kanadicken.
 
 På bilden syns sångsvan, kanadagås och grågås.
 
 Trana
 
 Sångsvanar, kandagäss ochg grågås.

 Anländande kanadagäss.

 Sångsvanar som lämnar Tysslingen för vidare transport upp mot häckningsplatserna i norra Finland och västra Ryssland. I bakgrunden syns Kilsbergens fortfarande snöklädda sluttningar.

6-taggad råbock som vi såg från vägen. Rådjur får vanligtvis inte fler taggar än 6. Såhär års är hornen basthudförtäckta, vilket syns på bilden.
 
 
 
Vi besökte även Kvismaren och Öby kulle. Vanligtvis brukar det såhär års vara mängder med ormar som kommer fram från sina övervintringshålor här. Men i år är det försenat pga den sena våren, inte blev det lättare när vi möttes av en tilltagande vind, moln och snöfall. Lite värme nu och man kommer kunna se otroliga mängder orm, framförallt snok men även huggorm. Några ormar såg vi inte idag men det var gott om fågel här med. Inte lika många sångsvanar, men mycket grågäss, kandagäss, sädgäss, olika andfåglar och havsörnar. Som mest såg vi 8 havsörnar samtidigt. 
 

 Knölsvan vid Kvismaren. Noterna knölen vid näbbens bas och näbbens färg.

 Sothöns i mängder.
 
 Kråka och havsörn kivas på isen.
 
 Grågås
 
 Sädgås, grågås och sothöna. Sädgåsen skiljer sig från grågåsen genom att ha starkare orange färg på benen samt en mörkare näbb med tydliga svarta inslag.

Majestätisk havsörn flyger rakt över oss. Havsörn såg vi både vid Tysslinegn och Kvismaren. Ofta förstår man att örn är i närheten innan man har sett den eftersom gässen tar till flykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar