onsdag 23 oktober 2013

Gullspångsälven

Många är de laxar som simmat upp i denna älv genom åren. Sedan 100 år tillbaka är sträckan som lax och öring kan simma upp för att hitta lämpliga lekområden avsevärt kortare. Idag är den ca 6km korta sträckan upp till det definitiva vandringshindret i form av en kraftverksdamm bara en spillra av vad som fanns förr. Självklart har detta varit och är fortfarande mycket negativt för all fisk som nyttjar älven för vandring till och från lekplatser.

En hel del åtgärder har satts in för att främja den laxartade fisken. Bland annat har mängder med lämpligt lekgrus placerats ut på lämpliga platser där det förhoppningsvis kan ligga kvar vid kraftiga vattenflöden. Även den kanal i det kraftiga vassbälte som de utvandrande smolten ska passera innan de kommer ut på öppet vatten i Vänern har breddats för att öka avståndet mellan gädda och smolt. Genom att öka avståndet mellan dessa minskar man predationen från gädda. En viss predation från andra fiskar och fåglar är naturligt och något man kalkylerar med. Predationen är ett sett naturen gallrar bland individerna och därmed även det genetiska materialet så att de individer som är bäst anpassade för den aktuella miljön har störst chans att överleva och föra sitt genetiska material vidare.

Mängden död ved alltså stockar, grenar och kvistar kan ses som en bristvara i många vattendrag och så även här. Växtmaterial från land utgör grunden för ett rikt insektsliv i de flesta vattendrag. Detta gynnar i sin tur fisken som lever av insekterna och hittar skydd under stockar och grenar.



Fisktrappan i Gullspång. Här tar sig lax och öring upp för att leka.




Strömmande sträcker utan vitskum som den närmsta i bilden utgör bra uppväxtlokaler för ffa öring. Längre ut ökar vattenhastigheten och skummet tilltar - dessa lokaler föredras av laxynglen.




Mynningsområdet - här skall fisken passera både på väg upp för lek och ut efter lek. Även smolten skall igenom här innan de påbörjar livet i de fria vattenmassorna ute i sjön. Detta gör de ffa nattetid, vilket kan vara en anpassning för öka överlevnadschansen och undvika hungriga gäddor som ffa är dagaktiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar