fredag 28 juni 2013

Sävenforslägret - Dag 3 & 4 samt sammanfattning

I skrivande stund är Sävenforslägret, som hållits under datumen 25-28 juni, avslutat. Nedan kommer text och bilder från dag 3 & 4:

Dag 3:
Startade morgonen direkt efter frukost med att jag höll föredrag om jobbet som frilansande sportfiskeskribent på tidningen Fiske För Alla. Berättade om reportageresor jag varit på, sportfiskeguider jag fiskat med och även om mitt egna fiske med storfångster jag och farsan gjort. Tror de flesta grabbarna tyckte detta var intressant. Fiskesugna blev de i alla fall efter detta och slängde sig iväg till närmsta vatten och fiskade på, medan vi lägerledare förberedde för "Expedition stor frivattensgädda".
     Efter lunch bar det av söderut med två båtar på släp. Åkte norrut i sjön efter storgäddtips under första delen av trollingpasset, med stora wobbler på släp. Här gick berget rakt ned i sjön med djupt vatten strandnära som resultat. Samlingar av bytesfisk fanns i detta område, och finare gäddor kunde även skymtas via färgekolodet. Men med begränsad fisketid är det inte lätt att nöta upp en stor gädda, så vi fick åka tillbaka tomhänta. Dock fick grabbarna lära sig mycket om gäddtrolling under denna tripp.
     En middag med potatissallad, kallskuret, sallad och hembakt bröd piggade upp stämningen när vi kom i land innan vi åkte ut igen, dock söderut denna gång.
Tog sikte på ett område som enligt sjökortet såg hetare ut än första området. En stor grundplatå med kuperad botten och djupkanter omkring är perfekt för stor gädda. Snurrade här några timmar och det gav bättre resultat. Blev ett gäng frivattensgäddor men ingen riktigt stor landad. Däremot tappade Vidar en stor fisk precis i slutet av passet. Han beskrev hugget som brutalt och på kvällen när vi samlades och pratade fiske och beten på boendet, hade han svårt att smälta denna förlust. Men förhoppningsvis lärde sig Vidar så pass mycket under denna trollingdag, att han snart kan få revansch på en annan storgädda, men själv bakom rodret den gången i stället.

Grabbarna har varit med och sjösatt och är redo för en lektion i frivattenstrolling.

Axel valde bete taktiskt - tuggad wobbler = bra gäddmagnet. Och rätt tänk hade han då han fick flera hugg på denna klassiska blå, silver Swim Whizz.

Kamratskap är viktigt och det hade verkligen grabbarna. Alla nöjda över Axels skapliga frivattensgädda.
(Foto: Linus Crossler)

 Regnbågar fångade under "rasterna" mellan de planerade fiskepassen.
(Foto: Linus Crossler)

Dag 4 (sista dagen):
Fisketävling i regnbågstjärnen på schemat idag. Laddade stövlade grabbarna iväg och slängde snabbt som ögat i sina beten när starten gick. Två timmar senare avslutades tävlingen och också sista fiskepasset på detta läger. Men inte på det sätt som vi hade hoppats. Inte en enda regnbåge kom upp tyvärr. Surt sa räven, men alla fick priser ändå som vi lottade ut vid den avslutande lunchen kl. 12.00. Anton drog det längsta stråt och kammade hem en ny fin haspelrulle. I övrigt lottades jiggpaket och wobblers i fina färger för gädda, abborre och gös ut. Nöjda och glada efter detta packade grabbarna ihop sina prylar, tackade för ett bra läger och åkte hemåt. Förmodligen med nya inköp i tankarna och också planer på att försöka fånga den där riktigt stora fisken. Men framförallt med nya kunskaper de inte hade innan lägret startade.
Riktigt trevligt att vara lärare i några dagar åt så trevliga ungdomar som törstar efter ny information att ta till sig.

Tack Axel, Anton, Simon, Jocke, Axel, Vidar och min kollega Linus för ett väldigt trevligt läger med glatt humör hela tiden!

/ Gustaf Foogde - ledare på lägret

Koncentrationen är hög - alla vill ju självklart vinna!

En stor applåd till Axel som nötte på och bemästrade flugfisketekniken nåt så fruktansvärt bra under lägret (även hyllningar till lärare Linus Crossler). Vi ledare blev otroligt imponerade. Perfekta kast med bra sträckning i linan. Kanske en framtida flugfiskeprofil, vem vet? 

Vinnare av förstapriset blev Anton. En fin rulle kommer nu att hamna på hans haspelspö.

Två nöjda deltagare tillsammans med oss ledare (längst till vänster - Linus / längst till höger - Gustaf).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar